Log in

* If you don't have an MMspot account, download the app & sign up now!
MMspot link: http://mmspot.com/

MMspot Password

Convert your M-A in the MMspot app

PRIVACY NOTICE – ENGLISH

The Personal Data Protection Act 2010 in Malaysia (“PDPA”), regulates the processing of Personal Data (as defined below) in commercial transactions. This Privacy Notice is issued by Jio Buddy Sdn Bhd, a company registered in Malaysia with company registration number 1261256-W and with registered office at Unit 23-12, Q Sentral, 2A, Jalan Stesen Sentral 2, KL Sentral, 50470 Kuala Lumpur, Malaysia (“JioBuddy”, “our”, “us” or “we”). For the purpose of Privacy Notice, the term “processing” shall have the meaning prescribed in the PDPA.

This Privacy Notice applies to any person who is visiting, using and accessing our website at www.jiobuddy.asia and the software solution platform known as “JioBuddy” (“Platform”), and registering for an account with us, including all our current or prospective user, children, parents, legal guardians or person properly authorized to act for the minor/children below the age of eighteen (18) years (collectively referred to as “User”, “Users”, “you” or “your”). If you are under the age of 18 years, please do not submit any Personal Data without the consent from your parent(s) or legal guardian.

You acknowledge and agree that you accept the practices, requirements, and/or policies outlined in this Privacy Notice, and you hereby consent to us collecting, using, disclosing and/or processing your Personal Data as described herein. IF YOU DO NOT CONSENT TO THE PROCESSING OF YOUR PERSONAL DATA AS DESCRIBED IN THIS PRIVACY NOTICE, PLEASE DO NOT USE OUR SERVICES OR ACCESS THE PLATFORM.

This Privacy Notice sets out the manner and terms in which we collect and handle your Personal Data, the type of information collected, our disclosure to third parties (if any) and who you may contact for access to your information.

We reserve the right to modify, amend or update this Privacy Notice at any time by placing a notice of such modifications, amendments or updates on the Platform or via any other mode that we deem fit. By continuing to your visit or access to the Platform, or by your continued engagement with us following the modifications, amendments or updates, such actions shall signify your acceptance of such modifications, amendments or updates.

BY CLICKING OR CHECKING “SIGN UP” OR SIMILAR STATEMENTS AVAILABLE AT OUR REGISTRATION PAGE, YOU ACKNOWLEDGE THAT YOU HAVE BEEN NOTIFIED OF AND UNDERSTOOD THE TERMS OF THIS PRIVACY NOTICE AND THAT YOU HAVE AGREED TO THE COLLECTION AND PROCESSING OF YOUR PERSONAL DATA AS DESCRIBED AND UNDER THE TERMS HEREIN.

  1. Personal Data

    1. Type of information

      1. For the purpose of this Privacy Notice, “Personal Data” means any information which relates to you and which was collected or provided to us for the purposes stated in Section 2 below.
      2. In order for us to fulfil one or more of our obligations listed in Section 2 herein, we will need to collect relevant Personal Data from you which may include (but is not limited to) the following:-

        • name, age, gender, marital status, race, nationality, IC number, passport number, date of birth, photo;
        • contact details such as house number, mobile number, email, home address, correspondence address, delivery address, region or state of staying;
        • transaction data such as details about payments to and from you, and other details of products and services you have purchased from us;
        • technical data, such as internet protocol (IP) address, your login data, browser type and version, time zone setting and location, browser plug-in types and versions, operating system and platform, and other technology on the devices you use to access the Platform;
        • profile data such as your username and password, your interests, preferences, feedback and survey responses;
        • usage data such as information on how you use the Platform, products and services;
        • bank statements, credit card information and such other financial details and information; and
        • text, graphics, images, audio and video clips.
    2. Source of Personal Data

      1. Your Personal Data will be obtained from the following sources, where applicable, or such other sources which we may see fit from time to time and/or we may collect Personal Data directly from you when:-

        • you communicate with us (for example when you contact us for any enquiries);
        • information provided or submitted by you through among others, as applicable the various types of registration form(s) required for commercial transaction with us, commence a business relationship with us or our partners of third party vendors (where applicable), register your interest or subscribe for information on our publications (for example newsletters), participate in any of our surveys, competitions, contests, or seminar, respond to any materials we send out, (received via email, facsimile, manual submission, online), webpage(s);
        • as applicable, publicly available or publicly accessible information; and
        • such other written or verbal communications or documents delivered to us prior to and during the course of our dealings with you.
      2. We may also obtain your Personal Data from third-parties we deal with or who are connected with you and from such other sources where you have given your consent for the disclosure of information relating to you, and/or where otherwise lawfully permitted. As the accuracy of your Personal Data depends largely on the information you provide to us, kindly inform us as soon as practicable if there are any errors in your Personal Data or if there have been any changes to your information.
    3. Obligatory Personal Data and failure to supply

      1. All information and Personal Data requested for in the relevant forms is obligatory to be provided by you unless stated otherwise.
      2. The failure to supply such information as may be needed may:-

        • result in us being unable to provide you with the notices and/or services/activities requested;
        • affect our ability to effect the necessary processes relating to the supply of our services;
        • result in us being unable to update you on our latest initiatives, promotions, events and/or launches;
        • result in us rejecting and/or unable to process your application as our User; and/or
        • result in the rescission of our approval in respect of your application as our User.
  2. Purposes of collecting and processing Personal Data

    1. Personal Data you provide will be processed by us for, amongst others, the following purposes as applicable:-

      1. to process your application and registration as our User including to assess your suitability for involvement/participation and to communicate with you;
      2. to provide you with any service you have requested;
      3. to process your subscriptions and to deliver the services to you;
      4. for the delivery, update and your participation in our various events, campaigns, notices and updates, and any activities in the Platform, which we may consider to be interesting to you time to time;
      5. in order for you to participate and/or enter into the necessary agreement and/or contract in relation to the services available in the Platform;
      6. for Users relationship management;
      7. for background checks of User as we may determine to be necessary or appropriate;
      8. for our internal record management in the ordinary course of business;
      9. such purposes specifically provided for in any particular services offered by us or administer your participation in the Platform;
      10. to conduct analysis in connection with the services provided in the Platform;
      11. to enable us to send you information by e-mail, telecommunication means (telephone calls or text messages) or social media about services provided by us, our related companies and business partners, authorized third parties which may include but are not limited to the abovementioned purposes which we think may interest you;
      12. to establish and better manage any relationship we have with you;
      13. to process any communication you send to us (for example, answering any queries and dealing with any complaints and feedbacks);
      14. for customer service related matters;
      15. to notify you about benefits and changes to the features of our services and the Platform;
      16. for collection of payments from you;
      17. for prevention of crime including but not limited to fraud, money-laundering, bribery and any crime;
      18. to meet any legal or regulatory requirements relating to our initiatives, programmes, and activities and to make disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular, code applicable to us or any of our Affiliates (as defined below);
      19. for research, benchmarking, and statistical analysis purposes;
      20. for audit, compliance and risk management purposes; and
      21. other related services such as security management, insurance procurement and the Platform access management.
    2. We may share and permit the sharing of your Personal Data with third parties and our Affiliates, for any of the purposes herein mentioned, including but not limited to, facilitating your use of the services, completing a transaction with you, managing your account and our relationship with you, marketing and fulfilling any legal or regulatory requirements and requests as deemed necessary by us. In sharing your Personal Data with them, we endeavour to ensure that the third parties and our Affiliates keep your Personal Data secure from unauthorised access, collection, use, disclosure, or similar risks and retain your Personal Data only for as long as they need your Personal Data to achieve the purposes
  3. Storage and retention of Personal Data

    Your Personal Data will be stored for such period as may be necessary to fulfil the purposes stated above after which we will cease to retain your Personal Data, or remove the means by which the data can be associated with you, as soon as it is reasonable to assume that such retention no longer serves the purposes for which the Personal Data was collected, and is no longer necessary for any legal or business purpose.

  4. Disclosure of Personal Data

    1. Our Affiliates

      1. Your Personal Data provided to us may be processed by our Affiliates (in or outside of Malaysia).
      2. In this Privacy Notice, “Affiliate” means, with respect to any entity, any other entity controlling, controlled by or under our common control. For the purpose of this definition, "control" (including the terms "controlling", "controlled by" and "under common control with") means the possession, direct or indirect, of the power to direct or cause the direction of the management and policies of the entity in question, whether through the ownership of voting securities, by contract or otherwise and “Affiliates” shall be construed accordingly.
    2. Classes of third parties

      1. Your Personal Data may be disclosed to relevant third parties (in or outside of Malaysia) as required under law, pursuant to relevant contractual relationship (for example, where we appoint third party service providers) or for the purposes stated in Section 2 above (or directly related to those purposes).
      2. Your Personal Data may be disclosed to the following classes of third parties:-

        • third parties appointed by us to provide services to us or on our behalf (such as banks or financial institutions, software vendors, auditors, lawyers, company secretary, consultants, contractors, professional advisors, service providers, printing companies, conference/training/event organizer, other advisers, insurance companies, investigators and etc.);
        • our business partners or Affiliates who may jointly provide the service requested for;
        • utility companies;
        • law enforcement agencies, including the local police; and
        • relevant governmental authorities’, tax authorities, statutory authorities, local council and industry regulators.
  5. Websites

    1. Links to other sites

      1. Links to other sites are provided for your convenience and information. These sites may have their own privacy statement in place, which we recommend you review if you visit any linked websites. We are not responsible for the content on the linked sites or any use of such sites.
    2. Location enabled products or applications

      1. Location enabled products or applications transmit your location information to us. We do not use the information sent or provided other than to provide the service you request. Location enable features are opt-in and you have control over your participation and can turn these services off at any time or uninstall them.
      2. Some mobile applications will utilize Google Analytics (or similar tool) to help us better serve you through improved services and revisions to the mobile applications. This collected information will not identify you to us. It may, however, let us know anonymously, which services and features you are using the most within the application, as well as device type and hardware features, country and language of download.
    3. Cookies

      1. A cookie may be used in the processing of your information. A cookie is a text file placed into the memory of your computer and/or device by our computers. A copy of this text file is sent by your computer and/or device whenever it communicates with our server. We use cookies to identify you. We may also collect the following information during your visit to the Platform and/or the fully qualified domain name from which you accessed the Platform, or alternatively, your IP address:-

        • the date and time you accessed each page on the Platform;
        • the URL of any webpage from which you accessed the Platform (the referrer);
        • the web browser that you are using and the pages you accessed;
        • browser type;
        • webpage you were visiting before you came to the Platform;
        • the pages within the Platform which you visit; and
        • the time spent on those pages, items and data searched for on the Platform, access times and dates, and other statistics.
      2. This data is collected for analysis and evaluation in order to help us improve the Platform and the services we provide.
      3. Some web pages may require you to provide a limited amount of Personal Data in order to enjoy certain services on the Platform (system login credentials, email address and contact, etc). These Personal Data will only be used for its intended purposes only, i.e. to respond to your message or deliver the requested services.
  6. Right to access and correct Personal Data

    1. You have the right and shall be given access to your Personal Data held by us and correct the Personal Data where in Personal Data is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date. In this respect, you may in writing:-

      1. check whether we hold and process your Personal Data;
      2. request access to such Personal Data;
      3. request correction of wrong Personal Data;
      4. request explanation on our policies and procedures in relation to Personal Data handled by us;
      5. communicate to us your objection to the use of your Personal Data for marketing purposes; and
      6. withdraw, in full or in part, your consent given previously subject to applicable legal requirements/restrictions, our contractual obligations and a reasonable time frame.

      We reserve the right to charge a reasonable administrative fee for retrieving your Personal Data records. If so, we will inform you of the fee before processing your request.

    2. Please note that if you communicate your withdrawal of your consent to our use or disclosure of your Personal Data for the purposes and in the manner as stated above, or request the deletion or anonymisation of your Personal Data, we may not be in a position to continue to provide our products or Services to you or perform on any contract we have with you, and we will not be liable in the event that we do not continue to provide our products or services to, or perform our contract with you. Our legal rights and remedies are expressly reserved in such an event.
    3. Accuracy of Personal Data

      1. You are responsible for informing us about any changes to your Personal Data to enable us to keep your data accurate and current.
  7. Limiting the processing of Personal Data, Further Enquiries and Contact Point

    1. If you would like to obtain further information on how to limit the processing of your Personal Data, you may contact:-

      Name: Customer Care of Jio Buddy Sdn Bhd
      Tel: 03-2778 2238
      Email Address: [email protected]
      Correspondence Address: Unit 23-12, Q Sentral, 2A, Jalan Stesen Sentral 2, KL Sentral, 50470 Kuala Lumpur, Malaysia
    2. Please include the following details in any of your written request which may be used to identify you:-

      1. name;
      2. identification number (IC number or JioBuddy ID); and
      3. contact number.
  8. Conflict

    1. In the event of any conflict between this English language Privacy Notice and its corresponding Bahasa Malaysia Privacy Notice, the terms in this English language Notice shall prevail.

PRIVACY NOTICE – BM

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 di Malaysia (“PDPA”), mengawal pemprosesan Data Peribadi (seperti yang dijelaskan di bawah) dalam transaksi komersial. Notis Privasi ini dikeluarkan oleh Jio Buddy Sdn Bhd, sebuah syarikat yang diperbadankan di Malaysia (Nombor Syarikat: 1261256-W) yang beroperasi di Unit 23-12, Q Sentral, 2A, Jalan Stesen Sentral 2, KL Sentral, 50470 Kuala Lumpur, Malaysia (“JioBuddy”, “kami” atau “pihak kami”). Dalam Notis Privasi ini, “pemprosesan” membawa maksud yang sama seperti yang tercatat di PDPA.

Notis Privasi ini terpakai kepada mana-mana pihak yang mengunjungi, mengguna dan mengakses laman web kami di www.jiobuddy.asia dan platform penyelesaian perisian yang dikenali sebagai "JioBuddy" ("Platform"), dan mendaftar akaun baru dengan kami, termasuklah semua pengguna semasa dan prospek kami, kanak-kanak, ibu bapa, penjaga atau penjaga yang diberi kuasa untuk bertindak bagi kanak-kanak (secara kolektif dirujuk sebagai “Pengguna”, atau “anda”). Sekiranya anda berumur di bawah lapan belas tahun, sila jangan mengemukakan sebarang Data Peribadi anda tanpa persetujuan daripada ibu bapa atau penjaga anda.

Anda mengakui dan bersetuju bahawa anda menerima amalan, keperluan dan/atau polisi-polisi yang terkandung dalam Notis Privasi ini, dan anda dengan ini mengizinkan kami untuk mengumpul, mengguna, mendedah dan/atau memproses Data Peribadi anda seperti yang dijelaskan dalam Notis Privasi ini. JIKA ANDA TIDAK BERSETUJU DENGAN PEMPROSESAN DATA PERIBADI ANDA SEPERTI YANG DIJELASKAN DALAM NOTIS PRIVASI INI, SILA JANGAN MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN KAMI ATAU MENGAKSES PLATFORM KAMI.

Notis Privasi ini menerangkan cara dan terma kami dalam mengumpul dan mengendalikan Data Peribadi anda, jenis maklumat yang dikumpulkan, pendedahan kami kepada pihak ketiga (jika ada) dan pihak yang boleh anda hubungi untuk mengakses maklumat anda.

Kami berhak untuk mengubahsuai, meminda atau mengemaskinikan Notis Privasi ini pada bila-bila masa dengan memaparkan suatu notis mengenai pengubahsuaian, pindaan atau kemas kini di Platform kami atau melalui mana-mana cara lain yang kami anggap sesuai. Dengan meneruskan kunjungan atau akses anda ke Platform kami, atau dengan penglibatan anda yang berterusan dengan kami berikutan pengubahsuaian, pindaan atau kemas kini, tindakan tersebut menandakan penerimaan anda terhadap pengubahsuaian, pindaan atau kemas kini tersebut.

DENGAN MENKLIKKAN ATAU MENGETIKKAN "SIGN UP" ATAU KENYATAAN-KENYATAAN YANG SERUPA DI PLATFORM PENDAFTARAN KAMI, ANDA MENGAKUI BAHAWA ANDA TELAH DIBERITAHUI DAN MEMAHAMI TERMA DALAM NOTIS PRIVASI INI DAN ANDA TELAH BERSETUJU DENGAN PENGUMPULAN DAN PEMPROSESAN DATA PERIBADI ANDA SEPERTI YANG DIJELASKAN DALAM TERMA DI BAWAH.

  1. Data Peribadi

    1. Jenis Data Peribadi

      1. Untuk tujuan Notis Privasi ini, "Data Peribadi" bermaksud sebarang maklumat yang berkaitan dengan anda dan yang telah dikumpulkan atau diberikan kepada kami bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Seksyen 2 di bawah.
      2. Bagi memenuhi mana-mana obligasi kami yang disenaraikan dalam Seksyen 2 di bawah, kami perlu mengumpul Data Peribadi yang relevan daripada anda, termasuk (tetapi tidak terhad kepada) yang berikut:-

        • nama, umur, jantina, status perkahwinan, bangsa, kewarganegaraan, nombor kad pengenalan, nombor pasport, tarikh lahir, foto;
        • butir-butir perhubungan seperti nombor rumah, nombor telefon bimbit, e-mel, alamat rumah, alamat surat-menyurat, alamat penghantaran, wilayah atau negeri kediaman;
        • data transaksi seperti butiran mengenai bayaran yang dibayar oleh dan daripada anda, dan butir-butir lain mengenai produk dan perkhidmatan yang telah anda beli daripada kami;
        • data teknikal, seperti alamat protokol internet (IP), data log masuk anda, jenis dan versi pelayar web, tetapan zon waktu dan lokasi, jenis dan versi pemalam pelayar web, sistem operasi dan platform, dan teknologi lain yang sedia ada dalam peranti yang digunakan oleh anda untuk mengakses Platform ini;
        • data profil seperti nama pengguna dan kata laluan anda, minat, pilihan, maklum balas dan jawapan tinjauan anda;
        • data penggunaan seperti maklumat mengenai cara anda menggunakan Platform, produk dan perkhidmatan kami;
        • penyata bank, maklumat kad kredit dan butiran dan maklumat kewangan lain; dan
        • teks, grafik, imej, audio dan klip video.
    2. Sumber Data Peribadi

      1. Data Peribadi anda akan diperolehi daripada sumber berikut, sebagaimana yang berkenaan, atau sumber lain yang kami anggap sesuai dari masa ke semasa dan/atau kami akan mengumpul Data Peribadi secara langsung daripada anda apabila anda:-

        • berkomunikasi dengan kami (contohnya apabila anda menghubungi kami untuk sebarang pertanyaan);
        • maklumat yang diberikan atau dikemukakan oleh anda melalui, antara lain, pelbagai jenis borang pendaftaran yang diperlukan untuk berurusan dengan kami, memulakan hubungan perniagaan dengan kami atau rakan niaga kami (di mana berkenaan), mendaftar minat anda atau melanggan maklumat mengenai penerbitan kami (contohnya naskhah berita), mengambil bahagian dalam mana-mana kaji selidik, pertandingan, peraduan, atau seminar, membalas kepada mana-mana bahan yang kami hantar, (yang diterima melalui e-mel, faksimili, penghantaran tangan, dalam talian), halaman web;
        • di mana berkenaan, maklumat yang boleh didapati secara umum atau terbuka kepada orang awam; dan
        • perhubungan lain secara bertulis atau lisan atau dokumen yang dihantar kepada kami sebelum dan semasa berurusan kontrak atau pra-kontrak kami dengan anda.
      2. Kami juga boleh mendapatkan Data Peribadi anda daripada pihak ketiga yang berurusan dengan kami atau sesiapa yang mempunyai hubungan dengan anda dan dari sumber-sumber lain di mana anda telah memberi kebenaran bagi pendedahan maklumat berkaitan dengan anda dan/atau di mana sah di sisi undang-undang. Oleh kerana ketepatan Data Peribadi anda bergantung kepada maklumat yang anda berikan kepada kami, sila maklumkan kepada kami secepat mungkin jika terdapat sebarang kesilapan dalam Data Peribadi anda atau jika terdapat apa-apa perubahan kepada maklumat anda.
    3. Data Peribadi wajib dan kegagalan dalam memberi maklumat tersebut

      1. Semua maklumat dan Data Peribadi yang diminta dalam borang yang berkenaan adalah wajib diberikan oleh anda kecuali yang dinyatakan sebaliknya.
      2. Kegagalan dalam memberi maklumat sebagaimana yang diperlukan boleh:-

        • menyebabkan kami tidak dapat menyediakan kepada anda notis dan/atau perkhidmatan dan/atau aktiviti yang dikehendaki;
        • menjejaskan keupayaan kami untuk melaksanakan proses yang berkaitan dengan pembekalan perkhidmatan kami;
        • menyebabkan kami tidak dapat memaklumkan kepada anda tentang inisiatif terkini, perkhidmatan, promosi, peristiwa dan/atau pelancaran kami;
        • menyebabkan kami menolak dan/atau tidak dapat memproses permohonan anda sebagai Pengguna kami; dan/atau
        • menyebabkan kami membatalkan kelulusan berkenaan dengan permohonan anda untuk menjadi Pengguna kami.
  2. Tujuan pengumpulan dan pemprosesan Data Peribadi

    1. Data Peribadi yang diberikan oleh anda akan diproses bagi, antara lain, tujuan-tujuan berikut yang mana berkenaan:-

      1. untuk memproses permohonan dan pendaftaran anda sebagai Pengguna kami termasuk menilai kesesuaian anda dalam penglibatan/penyertaan dan untuk berkomunikasi dengan anda;
      2. untuk memberikan perkhidmatan yang diminta oleh anda;
      3. untuk memproses langganan anda dan untuk menyampaikan perkhidmatan kepada anda;
      4. untuk penyampaian, pengemaskinian dan penyertaan anda dalam pelbagai acara, kempen, notis , dan sebarang aktiviti di Platform kami, yang kami anggap mungkin menarik minat anda dari masa ke semasa;
      5. untuk membolehkan anda mengambil bahagian dalam dan/atau membuat perjanjian dan/atau kontrak yang perlu berkaitan dengan perkhidmatan yang terdapat di Platform kami;
      6. untuk mengurus perhubungan Pengguna-pengguna;
      7. untuk pemeriksaan latar belakang Pengguna yang kami anggap perlu atau sesuai;
      8. untuk pengurusan rekod dalaman kami dalam urusan perniagaan biasa;
      9. untuk tujuan khusus dalam mana-mana perkhidmatan tertentu yang ditawarkan oleh kami atau mentadbir penyertaan anda dalam Platform kami;
      10. untuk tujuan analisis berkaitan dengan perkhidmatan yang ditawarkan di Platform kami;
      11. untuk membolehkan kami menghantar maklumat kepada anda melalui e-mel, perhubungan (panggilan telefon atau mesej teks) atau media sosial mengenai produk dan perkhidmatan yang diberikan oleh kami, syarikat berkaitan kami dan rakan kongsi perniagaan kami, pihak ketiga yang diberi kuasa termasuk tetapi tidak terhad kepada tujuan yang disebut di atas yang kami anggap mungkin menarik minat anda;
      12. untuk menubuh dan mengurus sebarang urusan dan hubungan antara kita dengan lebih baik;
      13. untuk memproses sebarang komunikasi yang anda hantar (contohnya, dengan menjawab sebarang pertanyaan dan menguruskan sebarang aduan perkhidmatan pelanggan dan maklumbalas);
      14. untuk perkara-perkara yang berkaitan dengan perkhidmatan pelanggan;
      15. untuk memberitahu anda tentang manfaat dan perubahan kepada ciri-ciri perkhidmatan dan/atau Platform kami;
      16. untuk kutipan bayaran daripada anda;
      17. untuk pencegahan jenayah termasuk tetapi tidak terhad kepada penipuan, pengubahan wang haram, rasuah dan mana-mana jenis jenayah;
      18. untuk memenuhi mana-mana undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan inisiatif, program, dan aktiviti dan untuk keperluan pendedahan di bawah undang-undang berkaitan, peraturan, arahan, perintah mahkamah, by-law, garis panduan, pekeliling, kod yang terpakai ke atas kami atau mana-mana Ahli Syarikat (seperti yang dijelaskan di bawah);
      19. untuk penyelidikan, penanda aras, dan tujuan analisis statistik;
      20. untuk tujuan audit, pematuhan dan pengurusan risiko; dan
      21. kerja pelaksanaan projek perkhidmatan lain-lain seperti pengurusan keselamatan, pemerolehan projek insurans dan pengurusan akses Platform.
    2. Kami akan memberi dan membenarkan perkongsian Data Peribadi anda dengan pihak ketiga dan Ahli Syarikat kami bagi tujuan yang dinyatakan di sini, termasuk tetapi tidak terhad kepada, memudahkan anda dalam penggunaan perkhidmatan , menyempurnakan transaksi anda, menguruskan akaun anda dan hubungan kami dengan anda, bagi tujuan pemasaran dan memenuhi keperluan dan permintaan undang-undang atau peraturan yang kami anggap memerlukan. Dalam proses perkongsian Data Peribadi anda dengan pihak tersebut, kami akan berusaha untuk memastikan bahawa pihak ketiga dan Ahli Syarikat kami akan melindungi Data Peribadi anda daripada pengaksesan, pengumpulan, penggunaan, penzahiran, atau risiko dan hanya menyimpan Data Peribadi anda selama tempoh yang diperlukan untuk mencapai tujuan yang disebutkan di sini.
  3. Simpanan dan pengekalan Data Peribadi

    Data Peribadi anda akan disimpan selama tempoh yang diperlukan untuk memenuhi tujuan yang dinyatakan di atas dan selepas itu kami akan berhenti mengekalkan atau menghapuskan mana-mana Data Peribadi yang berkaitan dengan anda sebaik sahaja ia dianggap bahawa pengekalan itu tidak lagi berfungsi selaras dengan tujuan di mana Data Peribadi dikumpulkan, dan tidak lagi diperlukan untuk sebarang tujuan undang-undang atau perniagaan.

  4. Pendedahan Data Peribadi

    1. Ahli Syarikat

      1. Data Peribadi anda yang diberikan kepada kami boleh diproses oleh Ahli Syarikat kami (di dalam atau di luar Malaysia).
      2. Dalam Notis Privasi ini, "Ahli Syarikat" bermaksud, mana-mana entitiatau entiti lain yang mengawal, dikawal oleh atau di bawah kawalan bersama kami. Bagi tujuan definisi ini, "kawalan" (termasuk istilah "mengawal", "dikawal oleh" dan "di bawah kawalan bersama") bermaksud pemilikan, sama ada secara langsung atau tidak langsung, kuasa mengarahkan atau menyebabkan arahan pengurusan dan dasar entiti yang berkenaan, sama ada melalui pemilikan sekuriti undi, melalui kontrak atau sebaliknya dan "Ahli-ahli Syarikat" adalah dengan ini ditafsirkan dengan sewajarnya.
    2. Kelas-kelas pihak ketiga

      1. Data Peribadi anda boleh didedahkan kepada pihak ketiga yang berkaitan (di dalam atau di luar Malaysia) seperti yang dikehendaki di bawah undang-undang, menurut hubungan kontrak yang berkenaan (contohnya, di mana kami melantik pembekal perkhidmatan pihak ketiga) atau bagi tujuan yang dinyatakan dalam Seksyen 2 di atas (atau yang berkaitan dengan tujuan tersebut secara langsung).
      2. Data Peribadi anda boleh didedahkan kepada kelas-kelas pihak ketiga seperti yang berikut:-

        • pihak ketiga yang kami lantik untuk menyediakan perkhidmatan bagi kami atau pihak kami (seperti bank atau institusi kewangan, vendor perisian, juruaudit, peguam, setiausaha syarikat, perunding, kontraktor, penasihat profesional, pembekal perkhidmatan, syarikat percetakan, persidangan / latihan / penganjur acara, penasihat lain, syarikat insurans, penyiasat dan sebagainya);
        • rakan kongsi perniagaan atau Ahli Syarikat yang boleh memberikan perkhidmatan yang diminta oleh anda;
        • syarikat-syarikat utiliti;
        • agensi penguatkuasaan undang-undang, termasuk polis tempatan; dan
        • pihak berkuasa kerajaan yang berkenaan, pihak berkuasa cukai, pihak berkuasa berkanun, majlis tempatan dan pengawal selia industri.
  5. Laman web

    1. Pautan ke laman web lain

      1. Pautan ke laman web lain adalah disediakan untuk kemudahan dan maklumat anda. Platform ini mungkin mempunyai pernyataan privasi mereka sendiri dan kami cadangkan anda menyemak dahulu jika anda melawat mana-mana pautan laman web. Kami tidak bertanggungjawab ke atas kandungan di dalam laman web yang dipautkan atau penggunaan laman web tersebut.
    2. Produk atau aplikasi yang membolehkan pengesanan lokasi

      1. Produk atau aplikasi bagi pengesanan lokasi akan menghantar maklumat lokasi anda kepada kami. Kami tidak akan menggunakan maklumat yang dihantar melainkan untuk menyediakan perkhidmatan yang anda minta. Ciri-ciri bagi pengesanan lokasi adalah di bawah kawalan dan pilihan anda samada untuk menggunakannya atau tidak.
      2. Sesetengah aplikasi mudah alih akan menggunakan “Google Analytics” (atau kaedah yang serupa dengannya) untuk membantu kami menyediakan kepada anda perkhidmatan ke atas penambahbaikan produk, dan semakan kepada aplikasi mudah alih. Maklumat yang terkumpul tidak akan mengenalpasti identiti anda. Namun, ia boleh maklumkan kepada kami, perkhidmatan-perkhidmatan dan ciri-ciri yang paling kerap anda gunakan dalam aplikasi itu, dan juga jenis peranti dan ciri-ciri perkakasan, negara dan bahasa yang dimuat turun.
    3. Cookies

      1. Cookies mungkin digunakan dalam pemprosesan maklumat anda. Cookies adalah sejenis fail teks yang terletak di dalam ingatan komputer dan/atau peranti di dalam komputer kita. Salinan fail teks dihantar oleh komputer dan/atau peranti apabila ia berkomunikasi dengan “server” kami. Kami menggunakan cookies untuk mengenalpasti identiti anda. Kami juga mungkin mengumpul maklumat berikut semasa anda melawat Platform kami dan/atau nama domain dari mana anda mengakses Platform kami, atau sebagai alternatif, alamat IP anda:-

        • tarikh dan masa anda mengakses setiap halaman di Platform kami;
        • URL bagi sebarang halaman dari mana anda mengakses Platform kami (perujuk);
        • pelayar web (web browser) yang anda gunakan dan halaman yang anda akses;
        • jenis pelayar web (browser type);
        • halaman web yang anda kunjungi sebelum anda mengunjungi Platform kami;
        • halaman web dalam Platform yang anda layari; dan
        • tempoh masa, masa, tarikh akses dan statistic lain-lain mengenai kunjungan anda di halaman web tersebut, butiran dan data yang anda cari dalam Platform kami.
      2. Data ini adalah dikumpul untuk analisis dan penilaian untuk membantu kami memperbaiki Platform kami dan perkhidmatan yang kami sediakan.
      3. Sesetengah halaman web mungkin memerlukan anda menyediakan Data Peribadi yang terhad untuk menikmati perkhidmatan tertentu di Platform kami (kelayakan log masuk sistem, alamat e-mel dan nombbor telefon, dan lain-lain). Data Peribadi ini hanya akan digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan sahaja, iaitu untuk membalas mesej anda atau menyampaikan perkhidmatan yang diminta.
  6. Hak untuk mengakses dan membetulkan Data Peribadi

    1. Anda mempunyai hak dan akan diberi akses kepada Data Peribadi anda bagi Data Peribadi anda yang disimpan oleh kami. Anda boleh membetulkan Data Peribadi anda jika sebarang Data Peribadi anda adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak dikemaskini. Dalam hal ini, anda boleh secara bertulis:-

      1. semak sama ada kami menyimpan dan memproses Data Peribadi anda;
      2. mohon akses ke Data Peribadi anda;
      3. mohon untuk membetulkan Data Peribadi anda yang salah;
      4. meminta penjelasan mengenai dasar dan prosedur berhubung dengan Data Peribadi anda yang dikendalikan oleh kami;
      5. memaklum kepada kami tentang bantahan anda supaya kami tidak menggunakan Data Peribadi anda untuk tujuan pemasaran; dan
      6. tertakluk kepada keperluan/sekatan undang-undang, tanggungjawab kontrak dan tempoh masa yang munasabah, menarik balik sebahagian atau sepenuhnya kebenaran yang telah anda berikan sebelum ini.

      Kami berhak untuk mengenakan bayaran pentadbiran yang munasabah untuk menyediakan rekod Data Peribadi anda. Kami akan memaklumkan kepada anda sekiranya bayaran tersebut diperlukan sebelum kami memproses permintaan anda.

    2. Harap maklum bahawa sekiranya anda menyampaikan keinginan anda untuk menaribalik kebenaran anda terhadap penggunaan atau pendedahan Data Peribadi anda bagi tujuan yang dinyatakan di atas, atau memohon bagi penghapusan Data Peribadi anda, kami mungkin tidak dapat untuk meneruskan Perkhidmatan kami kepada anda atau melaksanakan sebarang kontrak kami dengan anda, dan kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya kami tidak dapat meneruskanperkhidmatan kami atau melaksanakan kontrak kami dengan anda. Hak-hak dan remedi kami di sisi undang-undang adalah dinyatakan dengan jelas dalam peristiwa sedemikian.
    3. Ketepatan Data Peribadi

      1. Anda bertanggungjawab untuk memaklumkan kepada kami tentang sebarang perubahan terhadap Data Peribadi anda untuk membolehkan kami menyimpan data anda yang tepat dan terkini.
  7. Had dalam pemprosesan Data Peribadi, pertanyaan dan titik hubungan

    1. Jika anda ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai cara untuk mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda, anda boleh hubungi:-

      Nama: Customer Care of Jio Buddy Sdn Bhd
      Tel : 03-2778 2238
      Alamat E-mel: [email protected]
      Alamat Surat-Menyurat: Unit 23-12, Q Sentral, 2A, Jalan Stesen Sentral 2, KL Sentral, 50470 Kuala Lumpur, Malaysia
    2. Sila sertakan butiran berikut dalam mana-mana permintaan bertulis anda yang boleh digunakan untuk mengenalpasti identiti anda:-

      1. nama;
      2. nombor pengenalan (nombor IC atau ID JioBuddy); dan
      3. nombor telefon.
  8. Konflik

    1. Sekiranya berlaku sebarang percanggahan antara Notis Privasi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, terma dalam Notis Privasi Bahasa Inggeris akan digunapakai.